Praznik svobode in gibanja

66. prireditev Pot ob Žici 2024

Predpretekli vikend se je okrog Ljubljane odvijal že 66. pohod Pot ob Žici, najbolj množična športno-rekreativna prireditev v državi! Seveda ni smel manjkati tudi tradicionalni Tek trojk v centru mesta. Nekateri so si zadali mogočen cilj obhoditi celotno kar 32km dolgo pot okoli Ljubljane, drugi so se odločili za krajše razdalje, ne glede na prehojeno pot pa so vsi predvsem uživali v gibanju in zavedanju svobode, ki jo imamo.

Tudi letos nam je bilo vreme naklonjeno, tako so lahko pohodniki uživali v prijetnih temperaturah in v treh dneh se jih je nabralo nekaj čez 37.000. Poleg tega pa smo v centru Ljubljane lahko spremljali neverjetnih 3654 tekačic in tekačev, ki so svoje tekaške spretnosti merili na Teku trojk. Teku, ki nima samo tekmovalnega pridiha temveč poudarja tudi pomembnost sodelovanja, ekipnega duha in spodbujanja drug drugega.

Tudi letos lahko s ponosom izpostavimo letošnje zmagovalce Teka trojk. Na kratki razdalji so bili najboljši Mizuno Slovenija ekipa, ki so jo sestavljali Domen Hafner, Jan Kokalj in Matej Kralj. Čestitke fantom za odličen rezultat. Na dolgi razdalji, kar 29,5km pa so v mešani trojki prepričljivo s konkurenco pometli tudi naši Mizuno elitni rekreativci, Katja, Jakob in Damjan bravo in čestitke tudi vam!

Glede na obseg prireditve pa je pomembno če ne kar nujno izpostaviti tudi dejstvo, da je vse skupaj velik organizacijski zalogaj. Za tem, da lahko pohodniki in tekači polno uživajo v dnevu namreč stoji ne samo odlična organizacijska ekipa ampak tudi ponosni sponzorji in partnerji dogodka, kamor spadata tudi naši ekipi Merrell in Mizuno s svetovalci in z Romanom Kejžarjem na čelu. Vsak prispeva po svojih najboljši močeh, tako je bilo na primer s strani Radenske razdeljenih več kot 4.500 litrov vode in napitkov, organizator pa je poskrbel tudi za 650kg banan in pomaranč.

Z vami je bila na Koseškem bajerju kot tudi v centru mesta na Kongresnem trgu ponovno naša svetovalna ekipa, ki že vrsto let z našimi svetovalci razveseljuje pohodnike in tekače s svojo informativno ponudbo pohodniške obutve Merrell in tekaških copatov Mizuno. Tokrat so se mimoidoči v koseškem drevoredu lahko okrepčali z odličnim izotoničnim hidracijskim napitkom izpod rok našega mojstra Blaža. Pohodniki so se tako pri naši stojnici lahko malce spočili, zraven pa so si lahko še ogledali aktualno kolekcijo Merrell obutve ter pridobili celo kuponček za popust pri nakupu v trgovinah Intersport. Na Kongresnem trgu pa vas je pričakal naš, še vedno najhitrejši slovenski maratonec, Roman Kejžar in z vami podelil koristne tekaške nasvete in pomagal pri izbiri pravih tekaških copat.

Množica je bila velika, število fizičnih kupončkov pa je hitro pošlo, zato vam aktualno kodo za popust pripenjamo še tukaj, če jo je slučajno kdo nevede zgrešil. Velja namreč vse do konca meseca maja (31.5.2024) na aktualno ne-znižano ponudbo obutve Merrell in Mizuno v vseh trgovinah Intersport fizično kot tudi na spletu.

Vzdušje je bilo pozitivno, prepletalo se je veliko različnih podpornih akcij. Starejši pohodniki so obujali spomine na čase ko svoboda tudi pri nas še ni bila samoumevna, mlajši so hodili tudi v podporo drugim državam, ki te svobode še vedno nimajo. Tako smo lahko videli vse od podpore Palestini, do nošenja rdečih zvezd in majic smrt fašizmu, svoboda narodu, vsak je dodal en delček mozaika k ozaveščanju o tem, da je svoboda ključna, da zgodovina še živi v nas in da so spomini na težke čase vse prej kot pozabljeni. Pot spominov in tovarištva ima tako še vedno silovit pomen spomina na zgodovino, hkrati pa se vedno bolj trdno sidra tudi kot simbol gibanja v naravi.

Veliko pohodnikov se pohoda udeležuje tradicionalno že vrsto let, nekateri so s tradicijo pričeli šele letos, mnogo je takih, ki jih pritegne množica, energija in lepo vreme. Pri vseh pa je bilo možno začutiti veselje do gibanja, povezovanja in prijetnega preživljanja čudovite sobote v naravi.

V kolikor ste v iskanju obutve za vsakodnevne izzive ali pohodniške podvige vam Merrell ekipa priporoča novi Moab Speed 2 o katerem si več lahko preberete TUKAJ.

Update cookies preferences